Белград, Будапеща, Виена, Нови Сад, Дати: 12.12-16.12.18, Цена: 419 лв.

5 дни/ 4 нощувки, без нощни преходи!
Дати: 12.12.-16.12.2018
Цена: 419 лв.*

От средата на ноември до Рождество площадите на повечето европейски столици и големи градове се преобразяват в магически коледни базари, всеки от които със свой неповторим дух и очарование. Разноцветни премигващи светлини озаряват пътя Ви, минаващ през многобройни тематични работилнички и малки магазинчета за великолепни ръчно изработени сувенири, звучи позната коледна мелодия, навсякъде се носи приятен аромат на току-що изпечени коледни лакомства и традиционни топли напитки…
Последвайте ни по празнично украсените улици на Белград, Будапеща, Виена и Нови Сад, за да усетете топлотата и уюта на тази зимна приказка!

ПРОГРАМА:
1 ден: Кюстендил – Белград ( 500 км )
05.00 ч. от Кюстендил, 05.40 от Дупница, 07.00ч. от София през ГКПП Калотина за Белград. Попътно спиране за кратки почивки. Пристигане в Белград около 13ч. По време на туристическата ни програма из празнично украсените улици на сръбската столица ще видите сградите на Парламента и Община Белград, къщата -музей на Йосип Броз Тито, намираща се в “Дединйе” – един от най-богатите квартали на Белград, площад Теразийе, стадионите “Цървена звезда” и “Партизан”, “Сава център”, ще посетим Катедралния храм “Св. Сава”. След това ще отидем до Площада на Републиката, за да се потопите в празничната атмосфера на сръбската столица. Ще се разходим по улица “Княз Михайло”, известна с множеството си ресторанти, магазини, галерии, антикварни магазини и др. Улицата се простира се от площад „Теразие”до крепостта Калемегдан, където ще видите красивите сгради на Стария и Новия съд и ще имате възможност да се насладите и на красивата гледка към мястото, където р. Сава се влива в р. Дунав. Ще се разходим и из стария бохемски квартал на Белград – Скадарлия – Белградският Монмартр, известен със старите си сръбски кафани, където до ден днешен се събира белградският елит – най-известните сръбски актьори, певци, поети и художници. Настаняване в хотела. Нощувка.
По желание срещу допълнително заплащане организирано посещение на кафана с жива музика.

2 ден: Белград – Будапеща ( 380 км )
Закуска. Отпътуване за Будапеща през ГКПП Хоргош.
Рано следобед пристигане в унгарската столица Будапеща – град с многовековна история и интересни културни традиции, който мнозина неслучайно наричат “Дунавска перла” или “Царицата на Дунава”.
Панорамна обиколка на Будапеща с местен екскурзовод , по време на която ще видите приказно осветената сграда на Парламента – една от най-големите парламентарни сгради в света; крепостния хълм Будавар с Рибарските кули; църквата „Св. Матияш“, носеща името на най-известния унгарски крал, който два пъти е бил венчан в храма; Цитаделата, издигната от Хабсбургите, за да защитава „перлата на Дунава“ от нападения; Площадът на героите – огромен ансамбъл от паметници, построени в чест на 1000 години от създаването на Унгария и др. Настаняване в хотела. Свободно време за разходка.
* 18.00 – 19.00ч.: По желание: вечерна разходка с корабче по р.Дунав (срещу допълнително заплащане от 25 лева, при минимум 25 желаещи), по време на която ще имате възможност да се насладите на незабравимата гледка към нощна Будапеща, окъпана в разноцветни светлини. Свободно време за вечеря и разходка.
* Вечерта – вечеря в традиционен унгарски ресторант – чарда (по желание срещу допълнително заплащане – 50лв. при мин. 25 туристи).
Нощувка.

3 Ден: Будапеща-Виена ( 250 км )
Закуска. Отпътуване за Виена.
Разположена в сърцето на Централна Европа, Виена винаги е привличала туристи от цял свят, пленени от чара на една сложна култура, заинтригувани от императорските съкровища, богатството на престижни колекции и вкуса на сладкарско изкуство, което няма равно. Историческият център е провъзгласен за част от световното културно наследство на ЮНЕСКО и е под негова защита.
По време на туристическата ни обиколка ще видите „коледното село” пред двореца “Белведере“, Шварценберг плац, Забележителностите на Малкия Ринг: Хотел Империал, Виенската Филхармония, Карлскирхе, Виенската опера, Кметството, Културноисторическия и Природонаучния музеи , Парламента, Пратера, Трите ръкава на р. Дунав, Уно Сити със сградите на ООН, Градският парк с паметника на Йохан Щраус – син.
Ще продължим с пешеходна разходка из Стария град
Между впечатляващите сгради на Музея на изкуствата и Природонаучния музей, на популярния площад „Мария Терезия“ е разположено следващото коледно село, което не бива да се пропусне. Освен че ще разгледате отблизо възхитителните фасади на едни от най-посещаваните виенски сгради, ще имате възможност и да усетите празничното настроение, което витае навсякъде. Освен паметника на Мария Терезия ще видите още и Площада на героите, Дворцовия комплекс Хофбург, пл. Грабен с чумната колона, най–голямата катедрала в Австрия Щефансдом.
Ще се разходим и из Коледния базар пред двореца Шьонбрун-
друга уникална архитектурна забележителност, превърнала се през годините в притегателен център за туристи от цял свят.
Дворецът Шьонбрун – лятна резиденция на Хабсбургите от 1569г. е една от главните атракции на Виена. Златният век на двореца е свързан с името на императрица Мария Терезия, по чието желание той бил трансформиран в стил Рококо и се превърнал в център на дворцовия живот. Дворецът има 1401 стаи, но посетителите могат да се насладят само на 40 от тях, като най-голям интерес заслужават: стаята на Сиси, стаята на Мария Антоанета, Китайския кабинет, Ореховата зала, огледалната зала. Градините на двореца са не по-малко впечатляващи. Заедно с двореца те са обявени от ЮНЕСКО за част от Световното културно наследство.
По желание срещу допълнително заплащане:
* Посещение на двореца Шьонбрун с местен екскурзовод, беседа на български език и включена входна такса при минимум 20 туристи и максимум 40 туристи ( вързастни – 45 лв., деца от 3 до 17г.-30лв.)
ВАЖНО: Заявките за посещение трябва да бъдат направени още при записване за екскурзията поради ограниченията за минимален и максимален брой на туристи, които може да влязат едновременно!!!
– билет за “Имперски тур” с аудио гид ( руски, английски, испански, френски, немски език ) : възрастен-14.2 евро, деца от 6 до 18г.-10.5 евро, студенти от 19 до 25г-13.2 евро
– билет за “Гранд тур” с аудио гид ( руски, англиски, испански, френски, немски език ): възрастен-17.5 евро, деца от 6 до 18г.-11.5 евро, студенти от 19 до 25 г.-16.5 евро
Свободно време за вечеря или кафе с виенски щрудел, разходка и снимки.
Настаняване в хотел в покрайнините на Виена. Нощувка.

4 Ден: Виена -Нови Сад ( 600 км )
Закуска. Отпътуване за Нови Сад- сърцето на Войводина. По време на туристическата ни обиколка из един от най-красивите и колоритни сръбски градове ще имате възможност да видите Сръбския национален театър, централния площад „Trg Slobode” с впечатляващите със своята архитектура сгради като Католическата църква, сградата на Кметството, Ортодоксалната църква. Ще се разходим по най-старата улица в града – „Пасичева”, с интересната сграда на Националната библиотека „Matica Srpska”, ул. „Дунавска”, която води до Националния парк „Дунавски” и до река Дунав. Ще видите и къщата на Марич Милева -съпругата на Алберт Айнщайн, „Булеварда на свободата”, пешеходната алея покрай р. Дунав. Преминавайки през моста „Rainbow” ще отидем до крепостта „Петроварадин”, наречена „Гибралтар на р. Дунав”, една от най-добре запазените крепости в света, с чудесна гледка към града и река Дунав. Под самата крепост има 6 нива на подземия и катакомби, а учените постоянно откриват нови и нови подземни проходи. Според местните, много хора, които имат стари къщи в близост до крепостта, имат връзка с антични подземия, които могат да ги отведат до вътрешността. Настаняване в хотела. Свободно време за вечеря, разходка и шопинг из празнично осветените улици на града. По желание срещу допълнително заплащане – организирано посещение на сръбска кафана. Нощувка.

5 Ден:: Нови Сад- София- Дупница- Кюстендил ( 600 км )
Закуска. Ще посетим един от най-колоритните пазари на Балканите- Футошка пиаца, където местни производители предлагат своя продукция. Ще можете да си закупите уникални сирена, месни деликатеси, ракия и др., характерни само за този район на Сърбия, където освен сърби, живеят и много етнически унгарци, словаци, русини, власи и др. Всяка една от тези нации е съхранила своите самобитни традиции, език и култура и до ден днешен може да опитате страхотни домашно приготвени деликатеси от кухните на всяка една от тях.
Отпътуване за България. Попътно спиране в Сремски Карловци – градче, разположено на десния бряг на река Дунав, неразделна част от красивия пейзаж и пример за хармоничното единство на културно и природно наследство. През 17 век градът влиза в международното полезрение с подписването на дългоочаквания мир между Османската империя и Свещената лига (европейски сили, сред които Хабсбургската империя, Полша, Венеция и Русия).
Ще направим кратка пешеходна разходка из бароковия център, по време на която ще видите: Патриаршията- един от най-красивите архитектурни паметници във Войводина, Сръбската гимназия, Православната църква, Музея на меда и др. Срещу допълнително заплащане -възможност за дегустация в традиционна винарска изба. Отпътуване за България
Пристигане в Кюстендил късно вечерта.


Пакетната цена е при настанявне в стаи с две/три легла и включва:
• Транспорт с лицензиран автобус,
• 4 нощувки със закуски в хотели 2*/ 3* /1 в Белград, 1 в Будапеща, 1 във Виена и 1 в Нови Сад/
* всички пътни такси и паркинги.
* всички туристически обиколки, описани в програмата.
* екскурзоводско обслужване на български език по целия маршрут
* водач от агенцията
* застраховка “Помощ при пътуване в чужбина” с асистънс и лимит 5000евро за лица до 65г.

Пакетната цена НЕ включва:
* доплащане за ползване на единична стая
* доплащане за застраховка на лица над 65г.- 10 лв.
* застраховка “Отмяна на пътуване”, покриваща загубите в случай, че туристът е възпрепятстван да пътува. Застраховката е доброволна и се сключва в деня на сключване на договора за организирано пътуване. Туроператорът не възстановява сумата по застраховката при неосъществяване на екскурзиятa.
* разходи от личен характер
* входни такси за посещаваните обекти:
– входните такси за посещение на двореца Шьонбрун, описани подробно в програмата.
* вечери в сръбски кафани в Белград и Нови Сад.
* вечерна разходка с корабче по р.Дунав при минимум 25 туристи-25лв.
* Унгарска вечер-50лв. при минимум 25 туристи.


Всички допълнителни мероприятия се заявяват задължително от България и се заплащат преди отпътуване.
Допълнителна информация:
Условия за записване: капаро в размер на 30% от пакетната цена и подписване на договор за организирано туристическо пътуване. Доплащането става не по-късно от 14 дни преди датата на отпътуване.
Необходими документи:
Валиден международен паспорт или лична карта; за деца пътуващи с един или без родител, нотариална заверка от единия или двамата родители.
Екскурзията се провежда при минимум 40 туристи.
Срок за уведомяване на туриста в случай, че екскурзията не се осъществи: 7 дни преди отпътуването.
ТО си запазва правото на промяна в последователността на изпълнение на програмата
ТО не носи отговорност при промяна на входни такси и работно време на музеи и други посещавани обекти.
Възможна е промяна на предварително обявените часове поради непредвидени обстоятелства, засилен трафик, забавяне от страна на граничните власти и др.
Местата в автобусите се дават по ред на записване на туристите.
Не се допускат рекламации във връзка с разпределението на седалките.
ТА “КОНКОРДИА БС” има сключен договор за застраховка “Отговорност на туроператора” с “ДЗИ-Общо застраховане” ЕАД, г. Кюстендил, ул.”Цар Освободител” 68, полица № 212117091000001, валидна до 17.01.2019